Idag hadde jeg en brødskive med ost og en med leverpostei i lunsjen min i dag. Brød har mye karbohydrater og fiber. Ost er lagd av melk og har mye kalsium. Leverpostei innerholder transmettet fett.
Tallerkenmodellen I dag skal jeg lære dere om tallerkenmodellen. Tallerkenmodellen er en modell som hjelper oss å vite hvordan vi skal forsyne oss riktig slik at vi får i oss de næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt i løpet av dagen. Denne modellen kan du bruke for eksempel når du har middag. La meg forklare hvordan den er. Tallerkenmodellen viser en tallerken som er delt opp i tre deler eller Y-form. I den ene store delen, tar vi grønnsaker som agurk, tomat og salat. Kokte eller rå grønnsaker inneholder fiber, vitaminer, mineralstoffer og antioksidanter. Grønnsaker bidrar til økt metthetsfølelse og stabliliserer blodsukkeret. I den andre store delen tar vi pasta, ris, poteter og brød og de er rike på karbohydrater. Det er lurt å velge fullkornsprodukter med høyt innhold av fiber som gir lenger metthetsfølelse. Og i den minste delen av Y-en tar vi fisk, kjøtt og kylling. Disse inneholder proteiner. Til slutt vil jeg komme med fem gode kostråd som kan væ...
Hva er proteiner? Proteiner er kroppens byggeklosser. Kroppen må ha proteiner for å bygge nye celler, erstatte brukte og lage hormoner og enzymer. Da dannes det muskler, negler, hår, hud og organer. uten protein kan vi ikke leve. Derfor er det viktig for barn og unge som vokser, å få nok proteiner. Protein er satt sammen av 20 ulike animosyrer på ulike måter, og kroppen kan bare lage 12 av dem. De andre må komme fra maten. De kalles for essensielle aminosyrer. Dette kan være matvarer som kjøtt, fisk og egg-produkter, og enkelte bønner.Egenskapene til de ulike proteinene er avhengig av hvilken type aminosyre, hvor mange de er, og hvilken rekkefølge de har. Kroppen gjør seg nytte av proteinene ved å bryte dem ned til aminosyrer i fordøyelseskanalen, og disse er lette å suge opp i tarmen. Animalsk protein, som vi får fra dyr, inneholder alle de essensielle aminosyrer. Vegetabilsk protein, fra planter, mangler noen essensielle aminosyrer. Skal proteinbehovet d...
Kommentarer
Legg inn en kommentar