Proteiner, kroppens byggeklosser

Hva er proteiner? Proteiner er kroppens byggeklosser. Kroppen må ha proteiner for å bygge nye celler, erstatte brukte og lage hormoner og enzymer. Da dannes det muskler, negler, hår, hud og organer.  uten protein kan vi ikke leve. Derfor er det viktig for barn og unge som vokser, å få nok proteiner.





Protein er satt sammen av 20 ulike animosyrer på ulike måter, og kroppen kan bare lage 12 av dem. De andre må komme fra maten. De kalles for essensielle aminosyrer. Dette kan være matvarer som kjøtt, fisk og egg-produkter, og enkelte bønner.Egenskapene til de ulike proteinene er avhengig av hvilken type aminosyre, hvor mange de er, og hvilken rekkefølge de har.

Kroppen gjør seg nytte av proteinene ved å bryte dem ned til aminosyrer i fordøyelseskanalen, og disse er lette å suge opp i tarmen. Animalsk protein, som vi får fra dyr, inneholder alle de essensielle aminosyrer. Vegetabilsk protein, fra planter, mangler noen essensielle aminosyrer. Skal proteinbehovet dekkes gjennom vegetabilske matvarer, må bønner, belgfrukter og linser være med i kosten.

Kroppens behov for proteiner varierer med kroppens status. Under og etter sykdom kan proteinbehovet være økt fordi kroppen trenger å bygge seg opp igjen, det samme gjelder trening.  Hard trening øker kroppens proteinbehov fordi kroppen bygger muskler. Når man er i lite aktivitet, reduseres behovet for proteiner fordi muskelmassen synker.

Verdens helseorganisasjon  anbefaler at du spiser 0,75 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Der er ikke noe poeng å spise mer proteiner en kroppen trenger fordi kroppen klarer bare å nyttiggjøre seg av en viss mengde protein. Spiser vi mer av dette vil overskuddet brukes som energi eller lagres i form av fett.



Oppskrift på proteinrike rundstykker, ca 8-10 rundstykker


300g cottage cheese
250g havregryn
2 egg
1 klype salt
1 teskje bakepulver

Sett ovnen på 210 grader på varm luft
Alt blandes sammen og knuses sammen, slik at røra blir gjevn og fin.
Lag 8-10 boller og legg de på bakepapiret på et brett. Røra blir litt klissete, så bruk en skje.
Stekes i 10-12 min til gylden farge.









Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tallerkenmodellen

Min lunsj

Krydder