Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen

I dag skal jeg lære dere om tallerkenmodellen. Tallerkenmodellen er en modell som hjelper oss å vite hvordan vi skal forsyne oss riktig slik at vi får i oss de næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt i løpet av dagen. Denne modellen kan du bruke for eksempel når du har middag. La meg forklare hvordan den er. Tallerkenmodellen viser en tallerken som er delt opp i tre deler eller Y-form.  I den ene store delen, tar vi grønnsaker som agurk, tomat og salat. Kokte eller rå grønnsaker inneholder fiber, vitaminer, mineralstoffer og antioksidanter. Grønnsaker bidrar til økt metthetsfølelse og stabliliserer blodsukkeret. I den andre store delen tar vi pasta, ris, poteter og brød og de er rike på karbohydrater. Det er lurt å velge fullkornsprodukter med høyt innhold av fiber som gir lenger metthetsfølelse. Og i den minste delen av Y-en tar vi fisk, kjøtt og kylling. Disse inneholder proteiner.



Til slutt vil jeg komme med fem gode kostråd som kan være nyttig å tenke på i hverdagen. 

1. Du bør spise regelmessig, 4-6 måltider om dagen, så du ikke må småspise mellom måltidene. Ved å spise regelmessig holder man metthetsfølelsen og sikrer jevn energinivå gjennom dagen.
2. Du bør spise variert for å gi kroppen de riktige næringsstoffene som proteiner, karbohydrater og fiber.
3. Du bør drikke minst 3-6 glass vann om dagen. Noen måltid kan det være melk eller juice. Vi bør drikke regelmessig så at kroppen ikke blir uttørket.
4. Velg grovt, enten brød, knekkebrød eller rundstykker. Det inneholder mer fiber.
5. Spis 5 om dagen av grønnsaker og frukt. Det kan feks være gulrøtter, tomater og agurk i matboksen. Evt eple eller banan ved siden av til lunsj eller som mellommåltid.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Min lunsj

Krydder